Így készíthetsz papucsot

papucs

A hideg kövön mezítláb lépkedve könnyen felfázik az ember! Ezzel a módszerrel kellemes, meleg papucsot készíthetsz, amelyet felajánlhatsz az érkező vendégeid számára, de akár ajándékként is megállja a helyét!

A papucs mérete

Ha saját magadnak szeretnél papucsot vagy hasonló méretben szeretnél készíteni, akkor először is mérd le a lábméreted a következő módon:

Állj rá egy papírlapra, amelynek mérete nagyobb, mint a lábad. A sarkad mögött és a leghosszabb lábujjad előtt húzz egy vonalat ceruzával. Szállj le a papírlapról, majd mérd meg a két vonal közti távolságot.

Néhány gyakoribb lábméretet megadok segítségül:

  • 33-as méret: 200 mm (gyerek méret)
  • 37-es méret: 240 mm
  • 42-es méret: 275 mm
  • 45-ös méret: 300 mm

A papucs sablonjának elkészítése

A következő sablonnal egy 230 mm-es papucsot fogsz tudni elkészíteni. A minta alapján először vágd ki papírból a piros területen kívüli (patkó alakú) részt, majd egy külön papírból a talp alakot. Az előbbi sablon alapján fogod tudni elkészíteni a papucs oldalát és a lábfej részét.

papucs

A vágásnál ügyelj rá, hogy egy fél centivel a minta mellett vágd ki az anyagot, mert a varrásnál veszíteni fogsz a méretéből.

Ha csúszásmentes papucsot szeretnél, akkor egy csúszásmentes anyagra lesz szükséged. Ebből vágj ki két darab talpmintát. Ha kész, akkor vágj ki még két talpmintát egy puha, meleg tapintású anyagból. (Minél puhább anyagot választasz, annál kellemesebb lesz belebújni.) A két anyagot varrd össze egymással.

Ezt követően vágd ki a papucs többi részének mintáját egy választott anyagból. Ez az anyag fog látszódni, tehát olyan mintájút/színűt válassz, amely számodra kedves.

Ha szeretnél vastag bélést, akkor a talp résznek választott puha anyagból kivághatsz még egy patkó alakú szövetet, amit az előzővel összevarrva melegebb papucsot eredményez.

A patkó alakú kivágott anyagot varrd hozzá a papucs talprészéhez, úgy ahogy fentebb a képen láthatod. A saroknál szintén rögzítsd össze és kész is van a vendég papucs.

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS