Kosár papírból és kötélből

A kosár egy olyan háztartási eszköz, amelyre bármikor szükség lehet és sosincs belőle elég. Ezzel a technikával olcsón és egyszerűen készíthetsz magadnak kosarat, gyakorlatilag bármekkora méretben.

A kosárhoz egyedül vékony kötelékre és kartonlapokra vagy egyszerű keményebb újságpapírra lesz szükséged. Ha utóbbit választod, akkor érdemes 10-15 lapot összefognod majd, hogy elég tartós legyen a kosár oldala.

A kosár oldala

Először is vágj ki a kartonlapból egyenlő szélességű és hosszúságú lapokat. A csíkok hossza akkora legyen, amilyen mélységű kosarat szeretnél készíteni. Minél több csíkot készítesz, annál szélesebb lesz majd a kosár.
kosár
Hogyha elegendőnek érzed a csíkokat, akkor fogd a kötelet és köss az egyikre egy csomót szorosan a csík végéhez, majd pillanatragasztóval erősítsd meg, hogy el ne mozduljon.

Ezt követőn kezdődhet a szövés! Tedd egymás mellé a csíkokat és kezd őket összeszőni – egyszer az egyik oldalon vezesd el a kötelet, egyszer pedig a másik oldalon. Az illusztrációs kép segít a megvalósításban.

kosár

Minél szorosabban és minél több kötelet használj fel, annál erősebb lesz a kosarad. Ha az összes csíkon van már kötél, akkor el kell döntened, hogy az elején szeretnéd kosárformára hajlítani őket vagy a végén.

Ha az elején teszed meg, akkor a kosár stabilabb lesz, viszont nehezebb lesz folytatnod a szövést. Ha a végére hagyod, akkor nem lesz annyira erős és varrnod is szükséges lesz.

Tehát érdemes összeszőni az egészet, viszont figyelj rá, hogy a csíkok páratlanul legyenek, különben nem jön ki a fonás.

kosár

Ha jó szorosan körbeszőtted, akkor egész egyszerűen pillanatragasztóval ragaszd oda a fánál végét a kartonhoz.

A kosár alja

A kosár alját legegyszerűbb kartonpapírból megvalósítani. Egész egyszerűn rajzold körbe a kosár formáját, vágd ki kartonlapból és ragaszd rá ragasztópisztollyal vagy pillanatragasztóval. De akár oda is varrhatod a kosár oldalához, amivel szintén egy kicsit erősebbé teszed a kosár szerkezetét.

Nagyobb súlyt valószínűleg nem fog elbírni, de különböző dolgok tárolására kitűnően alkalmas!

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS