Otthon elkészíthető kalitka, madárkedvelőknek

kalitka

Még egy apró kalitka is sokszor irreálisan sokba kerül, ha a boltban szeretnéd megvásárolni. Az otthon tartott madaraknak minél nagyobb térre van szükségük, hiszen vágynak rá, hogy kinyújtóztathassák a szárnyaikat. Ha a kalitka túl pici és sosem jöhet ki a madárka, akkor bizony nincs túl komfortos élete. Ezzel a módszerrel akármilyen magas és széles kalitka megvalósítható!

A kalitka oldala

A feladathoz egyedül csirkeháló drótfonatot és gyorskötözőt kell beszerezned. Mivel a hálót összetekerve kapod, így szerencsére nem kell bajlódni a hajlítgatással. Válassz minél szélesebb kiszerelést.

Vágj le a drótból drótcsipesszel egy körülbelül 2-3 méter széles csíkot. Hajlítsd ki magad körül és állj a közepére. A gyorskötözővel egyszerűen fogasd össze a háló két végét a képen látható módon.

kalitka

A következő feladat, hogy levágsz egy ugyan ilyen méretű darabot a tekercsből és a kalitka tetejére helyezed. Ezt egyedül nem fogod tudni megvalósítani, kérj meg valakit, hogy segítsen kívülről tartani. További gyorskötözők segítségével fogasd össze a két kört. Az illusztrációs kép segít a megvalósításban.

kalitka

Folytasd a feladatot addig, amíg elég magasnak nem érzed a kalitkát, azonban mielőtt az utolsó köralakot rátennéd, előtte készítsd el a kalitka tetejét.

A kalitka teteje

A tetejéhez vágj ki akkora négyzetet a hálóból, amivel le tudod fedni a kört. Ha nem elég széles hozzá a vásárolt drótháló, akkor se aggódj, vágj ki belőle kettő szélesebbet és fogasd össze gyorskötözővel.

Tedd az így kapott négyzet alakú hálót a kör tetejére és rögzítsd egymáshoz őket. Ha kész, akkor csípőfogóval vagdosd le a kiálló felesleges darabokat, de vigyázz, ne legyen akkora rés, hogy a madár kibújhasson!

A kalitka ajtaja

Rátettétek, összefogattad és most nem tudsz kijönni? Semmi baj, fogd a csípőollót és vágj magadnak egy szimpatikus ponton ajtót. Csak egyszerűen vagdosd szét a drótot a földtől körülbelül fél – egy méter magasság között, hogy lehajolva, de ki tudjál bújni. Ha sikerült kiszabadulni, akkor egészen egyszerűen kötözővel ideiglenesen zárd össze a kalitkát.

Hogy az ajtó nyitható legyen, érdemes beszerezni karabinereket, ami meg is tartja és könnyen ki is tudod nyitni vele az ajtót.

Kalitka az udvarra

Jó hír, hogy jó időben a kalitka kint is tárolható, a madárka pedig élvezheti a többi tollas csicsergését. Fontos, hogy ilyenkor a kalitka alját rögzítsd, hogy ne boruljon fel semmiképpen. Erre a célra például kitűnően alkalmas az erős, fémből készült sátorrögzítő.

Rendezd be ízlés szerint a kalitkát és jöhet is a madárka! 🙂

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS